Студентите от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ вече могат да си отдъхнат – техният учебен процес няма да бъде нарушен. За да покрие своите разходи за отопление, Ректоратът на университета ще заработи като мол по време на зимната ваканция. С очакваното повишение на търсенето по празниците, СУ ще отдаде под наем площите си на бул. „Цар Освободител“ 13 на водещи марки и вериги. Новината излезе след среща на просветния министър Сергей Игнатов с ректора на СУ проф. Иван Илчев, на която бе достигнат приемлив компромис, който да реши финансовите неуредици на университета.

„Решението е най-приемливото възможно – виждате, че трябва бизнесът по един или друг начин да влезе във висшето образование.“, с видимо задоволство отбеляза мин. Игнатов.

„Кой друг от софийските молове може да се похвали с почти вековна сграда в неокласически стил?“, реторично попита ректорът. „Нещо повече, освен, че ще покрием разходите си за отопление, ще реализираме рекордни приходи в последните 10-15 години. Не знам как никой не е пробвал този модел във висшите училища до момента.“

Очаква се аулата на Софийския университет за празниците да бъде преобразена като аутлет на „Фред Пери“, макар че спортната марка още се колебае между нея и 272 аудитория, побираща 1200 места. „Радвам се, че тази зала ще се пълни и извън откриването на факултета.“, сподели деканът на Юридическия факултет на СУ. „Ще работим за реализирането на максимални приходи от 6 сутринта до 1 през нощта, това няма да е новост в нашия факултет. Тази практика е широко разпространена от години.“, добави още той.

Библиотеката на СУ, както и тези на отделните факултети, ще трябва временно да преместят книгите си в системата от катакомби под университета, за да освободят място за коледната разпродажба на книги от моловите книжарници. Те очевидно готвят изненади, като добре информиран източник сподели, че са поръчани рекордни количества от поредиците „Здрач“ и „Хари Потър“. Няма да бъдат пренебрегнати и по-зрелите читатели, които ще могат да зарадват своите приятели с новите издания с твърди корици на бестселърите на Дан Браун.

Автентичното студентско кафене „При музея“, както и „Яйцето“ ще бъдат временно преобразени в клонове на Starbucks. Специално за студенти по случай коледните празници чаша кафе там ще струва 6,80лв.

Сред изненадите, които аутлетите подготвят, са и обличането на братята Евлоги и Христо Георгиеви в специално изготвени за бронзовите статуи костюми на Ermenegildo Zegna.

Премиерът, от своя страна, ентусиазирано одобри антикризисните мерки на университета. „Ето, така се работи, търсят се решения. А не само да ми мрънкат за пари. Най-старият университет, тинтири-минтири. Всеки ден звъни някой министър, иска пари. Ако ги сметна, сигурно и 5 милиарда ще стигнат. Добре поне че тези от СУ ми се махнаха от главата.“

 

____

Забележка: Ако искате да посетите Ректората по празниците спазвайки приличния дрескод за всеки мол, моля влезте през входа на ул. „Шипка“. На мястото на сегашната галерия там ще може да наемете анцуг „Адидас“ почасово.

Advertisements