За блога

„…читателю притворен, мой двойнико, мой братко!“

Оригиналната идея на издането беше да извлече същината от истории на различна тематика – от политическите тенденции, музикалните новости, житейските пътища на бардове и поети, от движещите се картини върху бялото платно. Неминуемо, за множеството месеци Същина излезе от първоначалната си концепция. Върху тези виртуални страници съм правил обзор на събития и концерти, злъчно съм осмивал негативните политически тенденции в абсурдни фейлетони, коментирал съм несъщинското и злободневното. А сред всичко това се надявам да съм създал и няколко зрънца литература.

Четейки прозаичните си опити, сред тях откривам няколко отграничими влияния – тези на Едгар Алан По, Хорхе Луис Борхес, Марсел Пруст. От Едгар Алан съм заимствал клаустрофобичното чувство на разказвачите в първо лице и неговата взискателна точност към езика. Винаги съм бил силно впечатлен как той проектира вътрешните страхове и помрачения на героите във външния свят. Именно това се опитвам да съчетая с абстрактните идеи на Борхес. Почти плашещо е как на няколко страници той може да разгърне цяла вселена от идеи със спокоен, дистанциран маниер. Като че ли неговите разкази дори могат да се опишат с математическа формула, такава съвършена хармония намирам в неговите редове. Изказът на Пруст – колкото сложен и трудносмилаем, толкова и безукорен и изящен – е литература в чиста, дестилирана форма. Изглежда моята проза гледа към този връх с възхищение, и бавно следва своя дълъг път към стилистично съвършенство.

1 thought on “За блога”

  1. Здравейте, попаднах случайно на вашия блог в далеч не случайното ми сегашно състояние и статията за изумителния Ник Кейв и така добре описното необяснимо чувство на дуендето ми помогнаха много в момент в коийто повечето приятели не разбират мъката по копнежа на твореца ,съветват неговото отсраняване, но когато видят произведенията изпяти написани или нарисувани,които ги разтърсват казват: е как така …
    благодаря Ви от сърце:) слагам го във фаворити- то се знае.Поздрави .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s